Magyar Gördeszka Bajnokság 2024

2024-04-10

Idén három street, és három park kupafutam került a Magyar Gördeszka Szövetség versenynaptárába, amelyek egy kivételével mind az Országos Görpark Program keretein belül megvalósult új beton gördeszkapályákon kerülnek megszervezésre , az alábbiak szerint:

Helyszínek, időpontok

A magyar gördeszkázás történetében a tavalyi év után, második alkalommal kerül megrendezésre Gördeszka Diákolimpia®, ami Mosonmagyaróváron Május 4-én, és 5-én az Országos Bajnokság kupafutamaival egyidőben zajlik.

Fontos, hogy a Diákolimpiára a Magyar Diáksport Szövetség versenyszabályzata szerint, az alábbi linken csak online lehetséges nevezni, amit kizárólag az érintett iskola alkalmazásában álló tanár készíthet el.

A nevezés határideje: 2024. április 28. (vasárnap). A felsőoktatási felvételi eljárás során a Diákolimpia® országos döntőn elért legalább 3. helyezetteknek többlet 10 pont jár.

Korcsoportok:

További jelentős előrelépés, hogy az először 2023-ban meghirdetett open street kategória sikerére való tekintettel, a versenyengedéllyel nem rendelkező 18 éven felüli gördeszkások, idén open park kategóriában is összemérhetik tudásukat. Ez az újítás a Magyar Gördeszka Bajnokság minden állomását érinti, azonban open kategóriákban a versenysorozat végén nem hirdetnek összetett végeredményt, csak állomásonként díjazzák az első három helyezettet.

A versenyzés feltételei

A Magyar Gördeszka Bajnokságon történő versenyzéshez - az open kategóriák kivételével - a MOGGSz alatt működő valamely sportegyesültben tagság, és érvényes versenyengedély szükséges. Versenyengedéllyel rendelkező gördeszkásoknak 1500 Ft, az open kategória indulóinak 3000 Ft a nevezési díj, amit a helyszínen felállított versenyirodában, a regisztrációs pultnál szükséges megfizetni.

A verseny formátuma

A street selejtezőben 2x 1 perces menet áll a versenyzők rendelkezésre,  amiből a jobbik menet eredménye számít. A döntők során 2x 1 perces menet és 5 trükkös irányított jam sessionben versengenek egymással a résztvevők. A két menet közül a jobbik, az öt trükk közül a kettő legjobb trükkre kapott pontszám összege adja a végeredményt.

A park selejzező alkalmával az indulók 3x 45 másodperces menetben mérhetik össze tudásukat. A döntőben 4x 45 másodperces menet áll rendelkezésükre. Mindkét esetben a legjobb menetre kapott pont számít. 

Versenyengedélyes street kategóriában a legjobb 8, open street kategóriában a legjobb 6 gördeszkás jut a döntőbe. Kevesebb mint 8, illetve 6 idnuló esetén, a versenyszabályzat szerint a selejtező helyett azonnal döntőt kell tartani.

A park kategóriákban versenyzők legjobb 2/3-a kvalifikálja magát a döntőbe, azonban 8 fő alatt, itt is egyből döntőt kell tartani. 

Kategóriák, korcsoportok

A tavalyi évhez képest változott az Országos Bajnokság korcsoportjainak struktúrája is. Idén megszűnt a 12 év alatti, és a 12-14 év közötti korcsoport, amit a Szövetség a 14 év alatti versenyzők csekély létszámával indokolt. 

Street, park (versenyengedély köteles) kategóriák:

Open street / open park (versenyengedély nélküli) kategória:

A 2023-as Magyar Gördeszka Bajnokságot a Gördeszka Suli csapata kifejezetten jó eredményekkel zárta. Utánpótláskorú versenyzőink gyakorlatilag mindent megnyertek, amit csak lehetett.

A különböző korcsoportokban, női és férfi kategóriában, street és park kupafutamok alkalmával összesen:

17x I. helyezés,

10x II. helyezés,

4x III. helyezés,

6x IV. helyezés, és

2x besttrick I. helyezést sikerült összehoznunk.


Az összesített OB eredmények alapján:

6 kategóriában szereztünk Magyar Bajnoki címet,

5-en állhattak fel a dobogó II. fokára, és

2 versenyzőnk végzett a III. helyen.


Ezúttal is gratulálunk mindenkinek, találkozunk az idei OB-n!

Márki Jonka - kickflip

Foto: Pál Attila

Rozgonyi Zsombor - polejam

Foto: Pál Attila

Olaszy Olivér - board slide

Foto: Pál Attila

# Magyar Gördeszka Bajnokság , MGB , verseny , Mosonmagyaróvár , Pilisvörösvár , Győr , Kazincbarcika , Debrecen , Országos Görpark Program , skatepark , görpark